Bedrijfsovername

Succes in retailen is teamwork

Bedrijfsovername

Als ondernemer ben je doorlopend bezig met de dagelijkse gang van zaken om je winkel draaiende te houden; o.a. omzet en inkoop, online verkoop, personeelszaken, kostenmanagement en wet- en regelgeving. Maar ben je ook bezig met je toekomst?

Heb je groeiambities en wil je een grotere of extra vestiging? Of wil je liever afbouwen en toewerken naar een beëindiging of verkoop van je bedrijf? Dergelijke zaken kosten veel tijd en vergen een goede voorbereiding; gemiddeld duurt dit 3 tot 5 jaar.

Het Finance team van ANWR-GARANT heeft specialisten in huis die je begeleiden en adviseren. Of het nu gaat om het bereiken van groeiambities of het toewerken naar een zorgeloze oude dag; met onze kennis en ervaring sta je er niet alleen voor!

Bekijk hier onze digitale brochure >

Voor meer informatie neem contact op met:
ANWR- GARANT
finance@anwr-garant.nl
“Ben je op zoek naar een overnamekandidaat, wil je reloceren of uitbreiden? Wij kunnen je helpen! We begeleiden overnameprocessen en adviseren je met het maken van de juiste keuzes gericht op de toekomst van jouw onderneming.”
Martine & Jeroen
Finance

Bedrijfsovername

Waarom bedrijfsovername?
Overweeg je om te stoppen met je onderneming? Dan krijg je te maken met verschillende financiële, fiscale en juridische aspecten. Denk bijvoorbeeld aan de transitievergoeding die je het personeel moet betalen bij sluiting, uitverkoop van de voorraad, fiscaal afrekenen over meerwaarde, opzeggen van een nog lopende huurovereenkomst etc. Bedrijfsovername zorgt voor continuïteit; het personeel behoudt zijn of haar werk, er zijn meer mogelijkheden om hoge belastingaanslagen te spreiden of voorkomen en ook de verhuurder behoudt zijn inkomsten. Vaak ben je bij overname voordeliger uit dan bij beëindiging of sluiting.

Ben je ondernemer en heb je groeiambities? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met de grote uitdagingen van deze tijd. De exploitatie van schoen- en sportwinkels hebben het zwaar; omzetindex en brutowinstmarge staan jaarlijks onder druk. Samen met de afvloeiing naar online en de jaarlijks stijgende kosten, zorgt deze ontwikkeling voor een dalend rendement. Groei door bedrijfsovername draagt bij aan het omdraaien van deze negatieve tendens en zorgt voor meer flexibiliteit, betere leverancierscondities door een groter inkoopvolume en efficiency voordelen in de kostenstructuur en personeelsplanning.
Vanuit onze financiële services kunnen wij jou helpen hierin een afweging te maken en helpen bij de keuze voor een bedrijfsovername op basis van jouw groeiambities.

Heb jij een andere toekomst voor ogen met jouw winkel? Dan kan een bedrijfsovername ook plaatsvinden in opvolging van jouw winkel, bijvoorbeeld tussen ouders en kinderen, werkgever en werknemer of wellicht aan een andere externe partij. Ook daarbij kunnen wij je helpen en ondersteunen met onze services vanuit het Finance team.

Daarnaast kun je rekenen op inhoudelijke begeleiding, onder andere;
– Op basis van de actuele cijfers nemen wij een rendements-check af om de haalbaarheid van de overname en de vraagprijs te toetsen
– Wij maken een meer-jarenprognose om inzicht te geven in het toekomstige verdienmodel van de kandidaat-koper en de haalbaarheid van toekomstige investeringen te beoordelen
– Het opstellen en bespreken van de koopovereenkomst
– Advies over personeelsoverdracht
– Advies over overdracht van lopende overeenkomsten, bijvoorbeeld de huurovereenkomst
– Advies over een ondernemingsplan bij startende ondernemers
– Indien van toepassing helpen we met het aanvragen van het ANWR-GARANT Nederland lidmaatschap en geven wij wijzigingen door aan de DZB Bank, zoals bijvoorbeeld een hoger inkooplimiet en eventuele zekerheden

 

Ben je een startende ondernemer?
Na afronding van de bedrijfsovername en het ANWR-GARANT lidmaatschap begeleiden wij je minimaal 1 jaar intensief, zodat je een vliegende start krijgt als ondernemer.

Succesvolle bedrijfsovernames

Schoenmode Hermans
Schoenmode Hermans hebben wij begeleid in het realiseren van hun toekomstambities. Rudi en Elise Wiendels zijn met hun 2e vestiging gereloceerd naar een nieuwe locatie in Winterswijk en hebben de vestiging in Groenlo gesloten en het winkelpand verkocht. Speerpunten van dit traject waren de overname van personeel, de huuronderhandeling en de financiële positie na de verkoop van het winkelpand.

Elise Wiendels: “Dankzij de scherpe adviezen van Team Finance zijn wij met één van onze vestigingen verhuisd naar een mooie, nieuwe locatie en staan wij er financieel veel gezonder voor.”

RUN Enschede
Sinds 1 januari 2022 is Bart Damveld de trotse eigenaar van RUN Enschede. Als werknemer heeft hij de winkel overgenomen van Huub en Aly van Langen. Een mooi samenspel tussen koper en verkoper, die al jarenlang samenwerken en elkaar het allerbeste gunnen. De belangrijkste aandachtspunten in dit traject waren de succesvol afgeronde financieringsaanvraag en het afronden van de lidmaatschapsaanvraag ANWR-GARANT / DZB Bank van Bart als startend ondernemer.

Bart Damveld: “Door de prettige bemiddeling van Team Finance heb ik mijn droom om zelfstandig ondernemer te worden, kunnen verwezenlijken. De opstartbegeleiding die daarop volgde, heeft gezorgd voor inzicht in de financiële positie van mijn onderneming. Dat geeft mij, als startende ondernemer, veel rust en stabiliteit.”